Hold inn Ctrl-tasten (Cmd på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre teksten. Trykk - for å gjøre den mindre.
1. etappe: Balestrand - Førde (189,9 km)

1. etappe: Balestrand - Førde (189,9 km)

Onsdag, 24. mai 2017

Klikk her for et interaktivt løypekart

Kort om etappen

For aller første gang besøker Tour des Fjords Sogn og Fjordane. Den første etappen starter i Balestrand, langt inne i Sognefjorden. Etappen går nordover langs med fjorden, inn på den nasjonale turistveg, før årets første kategoriserte stigning. Gaularfjellet venter rytterne etter kun 30 kilometer. I løpet av elleve kilometer med gjennomsnittlig 7% skal 700 høydemeter forseres, opp til bakkesprinten på 763 meter over havet, som er samtidig det høyeste punktet i årets Tour des Fjords. Etter 67 kilometer starter den neste bakken til Rørvikfjellet som er på 530 meter over havet. Deretter stuper rytterne ned til E39 hvor det kjøres en flat runde rundt Jølstravatnet og inn til Førde sentrum. Etter to hele runder på ti kilometer hver vet vi hvem som er den første til å bære den gule Uno-X ledertrøyen. Den totale lengden av etappen er på 189,9 kilometer. Dermed er det den lengste etappen i årets Tour des Fjords.

Kategoriserte stigninger: Gaularfjellet (Kat. 1), Rørviksfjellet (Kat. 2)

Ekspertens syn

Alexander Kristoff fra Stavanger, sykkelproff i Team Katusha som har vunnet Tour des Fjords to ganger:
"Det er spennende med start i et nytt fylke. Denne første etappen blir nok ikke så avgjørednde på grunnen av den harde stigningen til Gaularfjellet som kommer såpass tidlig på etappen. Jeg ser for meg et større felt til mål som spurter om etappesieren."

Høydepunkter langs løypen

Starten av Tour des Fjords 2017 er fullt av høydepunkter. Med 194 kilometer er det den lengste etappen som krysser det høyeste punktet i årets løype på Gaularfjellet (720 meter over havet). Det majestetiske landskapet rundt Sognefjorden er en imponerende bakgrunn for årets start. Sognefjord er ikke bare den lengste (205 km), men også den dypeste (1.308 m) fjorden i Norge.

Ved fjorden ligger Balestrand kommune med 1.300 innbyggere, som debuterer som startby Tour des Fjords i år. Balestrand er blant annet kjent for Kviknes Hotell med sitt særpreg og atmosfere, som er en av de mest tradisjonsrike hoteller i Norge, og St. Olafs Kirke eller ”Engelskkyrkja” fra 1897. Kirken er anglikansk og ser fra utsiden ut som en typisk stavkirke. I sommerhalvåret er det engelske prester som jobber her og feirer gudstjenestene.

På veien til Førde passerer feltet Jølster og Astruptunet som ligger idyllisk til på sørsiden av Jølstravatnet. Det tidligere gårdsbruket var heimen til måleren Nikolai Astrup (1880-1928), som om er en av Norges mest kjente nasjonale kunstnere og bodde her fra 1913 til han døde. I dag er Astruptunet tilgjengelig som museum og er holdt vedlike slik det var da Astrup levde.

Etappen avslutter i Førde, som er den folkerikeste kommunen i fylket og utgangspunkt for mange aktiviteter i de vakre omgivelsene.

Bli med på sykkelfesten

  • TV2 sender rittet direkte fra kl. 15:30 til 18:30
  • Der er satt opp busser til Gaularfjellet (fra Førde og Sande) og Rørvikfjellet (fra Førde, Sande, Høyanger, Balestrand, Dragsvik og Sogndal)
  • Start i Balestrand kl. 13:20, første passering Førde ca. kl. 17:15, målgang kl. 18:00
  • Forventet passering (42 km/t): Gaularfjellet kl. 14:16, Viksdalen kl. 14:51, Rørvikfjellet kl. 15:13, Vassenden kl. 15:47, Skei kl. 16:19, Førde kl. 17:21
  • Sjekk her for mer informasjon om hele programmet

Mer informasjom om Tour des Fjords i Sogn og Fjordane finner du også på www.tdfsognfjordane.no