Hold inn Ctrl-tasten (Cmd på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre teksten. Trykk - for å gjøre den mindre.
3. etappe: Odda - Karmøy (180,2 km)

3. etappe: Odda - Karmøy (180,2 km)

Fredag, 26. mai 2017

Klikk her for et interaktivt løypekart

Kort om etappen

Med den tredje etappen er Tour des Fjords tilbake i kjente områder og på veier som har vært del av rittet før. Den tredje dagen begynner i vakre Odda i Hardanger. Det var i Odda der Alexander Kristoff vant den regnfulle andre etappen på en imponerende måte i fjor, tok ledelsen i sammendraget og deretter klarte å forsvare den gule Uno-X ledertrøyen helt til Stavanger. Etter starten i Odda går løypa rett inn i en motbakke og leder feltet snart forbi vakre Låtefossen, som vi også har sett i tidligere utgaver av Tour des Fjords. En kort klatring leder rytterne fra Skare opp til Vintertun på 450 meter over havet før den 180 kilometer lange etappen fortsetter på kupert terreng langs Åkrafjorden og flere imponerende fosser, som for eksempel Langfossen. Forbi Etne, Ølen og Sandeid har rittet da kommet til Rogaland og Haugalandet. Løypen går gjennom Haugesund og industriområdet på Raglamyr hvor to av Tour des Fjords sine store sponsorer, Coop og Møller bil, har sine butikker. Til sist venter en liten sløyfe på Karmøy, som Tour des Fjords besøker for første gang. Målgang er i Kopervik der det kan forventes en stor sykkelfest.

Kategoriserte stigninger: Skare (Kat. 2), Fikse (Kat. 3)

Ekspertens syn

Alexander Kristoff fra Stavanger, sykkelproff i Team Katusha som har vunnet Tour des Fjords to ganger:
"Dette er en etappe jeg har gode minner til. Jeg har vunnet tilsvarende etappe alle år den har vært med i løpet. Også i år med målgang på Karmøy ser dette ut som en spurtetappe."

Høydepunkter langs løypen

I dag er det en ny dag med vakker norsk natur der Tour des Fjords reiser fra fjordene og fjellene i Hardanger til kysten på Haugalandet. Startbyen Odda er kjent for kunne lage fest og begeistring og er også utgangspunkt for mange finer turer i Hardangers vakre omgivelser. Kommunen er kjent for både vannkraft og det tidligere smelteverket, men har også vært en viktig turistdestinasjon allerede siden 18-tallet. Her er utgangspunktet for turer til noen av Norges mest kjente landmerker, som Trolltunga eller Folgefonna.

På vei til Etne og Ølen, som er et stort senter for vedlikehold av nordsjørigger, kommer Tour des Fjords forbi to spesielt vakre fosser. Låtefossen som ikke er langt fra Odda er spesielt i det at den har to løp fra Låtevatnet som flyter sammen midt i fossen og krysser riksvei 13 under en steinhvelvbru og gir feltet en våt opplevelse når de passerer. Når rytterne sykler gjennom tunnelene langs Åkrafjorden kommer de også forbi Langfossen som er en av verdens mest imponerende fossefall på omtrent 600 meter der den faller ut i fjorden.

Haugesund, der feltet ruller gjennom på vei til Karmøy og målstedet Kopervik, har en sterk tilknytning til vikingtiden. Harald Hårfargre hadde kongsgården sin på Karmøy og monumentet på Haraldshaugen litt nord fra byen markerer stedet der man tror vikingkongen ligger begravd.

Bli med på sykkelfesten

  • TV2 sender rittet direkte fra kl. 15:00 til 18:30
  • Start i Odda kl. 13:35, første passering Kopervik ca. kl. 17:20, målgang kl. 18:00
  • Forventet passering (42 km/t): Skare kl. 14:08, Kyrping kl. 15:02, Etne kl. 15:25, Fikse kl. 15:34, Ølen kl. 15:43, Vats kl. 16:11, Aksdal kl. 16:48, Karmsund bro kl. 17:11, Kopervik kl. 17:24, Vea kl. 17:34
  • Sjekk her for mer informasjon om hele programmet