Hold inn Ctrl-tasten (Cmd på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre teksten. Trykk - for å gjøre den mindre.
4. etappe: Stavanger - Sandnes (162,4 km)

4. etappe: Stavanger - Sandnes (162,4 km)

Lørdag, 27. mai 2017

Klikk her for et interaktivt løypekart

Kort om etappen

Tour des Fjords ankommet til Stavanger, stedet der hele rittet ble først arrangert for fem år siden i 2013. Det betyr at alt er klar for to dager med en fantastisk sykkelfest langs veiene på Jæren. Som i fjor starter denne kjente 4. etappen midt i sentrum av Norges oljehovedstad og avslutter kun noen få kilometer lengre sør i Sandnes. Imellom ligger en sløyfe på 162 kilometer som tar rytterne først til Randaberg, sprinten på Tananger, Solastranden, Ølberg, bakkespurten på Fjermestad, forbi Kongeparken til dagens andre sprint på Ålgård og opp den korte med tøffe Seldalsbakken. Etter en utforkjøring til engasjementet i Høle og over kupert terreng via Bersagel og Hommersåk til Sandnes, dagens målsted. I Sandnes venter to ganger den harde ØsterHus-runden med Bakken på Hana som er opp til 20% bratt og er dagens tredje og siste bakkespurt.

Kategoriserte stigninger: Fjermestad (Kat. 3), Seldal (Kat. 2), Bakken (Kat. 2)

Ekspertens syn

Alexander Kristoff fra Stavanger, sykkelproff i Team Katusha som har vunnet Tour des Fjords to ganger:
"Denne etappen er veldig viktig med tanke på sammendraget. Du vinner ikke løpet her, men det er uten tvil lett å tape. Der venter en krevende avsluttene runde i Sandnes med den bratte bakken. Det er vanskelig å tjene mye tid, men man må alltid være obs og holde deg fremme i feltet hvis man ønsker å være en del av den mindre gruppen som kjemper om etappeseieren."

Høydepunkter langs løypen

Rogaland med Stavanger og Sandnes er en av Norges store sykkelregioner. Her er hjemmebanen til Team Coop og mange norske proffsykklister har vokst opp og trener fortsatt på disse veiene. Begeistringen for Tour des Fjords er deretter stor. Den 4. etappen starter midt i Stavanger sentrum ved den gamle byen med sine typiske hvitmalte trehus og leder gjennom imponerende landskap på Jæren og i Ryfylke med vakre fjorder, fjell og lange, hvite strender. Stavanger er Norges fjerde største by og Europas olje- og energihovedstad. Oljeindustrien har stor økonomisk betydning for Stavanger og sine innbyggere. Med oljen, som ble først funnet i 1969 på Ekofiskfeltet, fikk Stavangerregionen en viktig rolle i norsk økonomi. I dag er Stavanger også universitetsby og en viktig kulturelt og turistisk sentrum. Stavanger er utgangspunkt for turer til den 42 km lange og 420 dype Lysefjorden og verdenskjente Preikestolen. Preikestolen er et massivt fjellplatå som rager 604 meter over havet og byr på god utsikt over hele fjorden.

Tour des Fjords kommer forbi de vakre sandstrender på Jæren, som er en av de viktigste landbruksområder i Norge, og gjennom Ålgård med Kongeparken. Kongeparken åpnet i 2007 og er en av de største fornøyelsesparkene i Norge. Mer enn 200.000 besøkere kommer hit hvert år.

Dagens målgang er i Sandnes sentrum på det eksakt samme stedet der Nordsjørittet avslutter hvert år i juni. Nordsjørittet er et turritt som leder 91 kilometer fra Egersund langs Jærkysten og ble først arrangert i 1998. Mer enn 10.000 ryttere deltar hvert år.

Bli med på sykkelfesten

  • TV2 sender rittet direkte fra kl. 13:30 til 18:30
  • Start i Stavanger kl. 14:00, første passering Sandnes ca. kl. 17:20, målgang kl. 18:00
  • Forventet passering (42 km/t): Randaberg kl. 14:22, Tananger kl. 14:51, Tjelta kl. 15:14, Fjermestad kl. 15:43, Kongeparken kl. 15:58, Ålgård kl. 16:00, Seldal kl. 16:28, Høle kl. 16:38, Hommersåk kl. 17:03, Åsveien/Bakken kl. 17:22, Sandnes Brygge kl. 17:29
  • Denne dagen er det også turrittet Tour des Fjords Classic. Meld deg på her.
  • Sjekk her for mer informasjon om hele programmet