Hold inn Ctrl-tasten (Cmd på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre teksten. Trykk - for å gjøre den mindre.
5. etappe: Hinna Park - Stavanger (163 km)

5. etappe: Hinna Park - Stavanger (163 km)

Søndag, 28. mai 2017

Klikk her for et interaktivt løypekart

Kort om etappen

Den store finalen i 2017 starter og avslutter likt som de to foregående år. Også denne etappen byr på vakkert landskap i Stavangerområdet og på Jæren. Starten går fra industriområdet Hinna Park like utenfor Stavanger. Tour des Fjords kjører så ut sørover mot Sandnes, Klepp, Bryne, Undheim og ut til Høg-Jæren med vindmøllene før rittet vender nordover igjen innom sprinten på Sola og kjører videre opp mot Ullandhaug og til den kjente Sørmarksbakken. Denne bakken er kun 200 meter lang, men har en maksimal stigning på 20%, med gjennomsnittlig 17%. Rytterne må passere bakken hele tre ganger på den lokale runden gjennom Stavanger. Som i fjor kan den populære bakken være nok til å avgjøre løpet helt på tampen. I 2016 var det ca 2.500 mennesker bare i denne bakken som skapte en unik stemning. Etter 163 kilometer blir vinneren av Tour des Fjords 2017 kåret foran en entusiastisk folkemengde like ved målgangen i Stavanger sentrum.

Kategoriserte stigninger: Åslandsbakken (Kat. 3), Sørmarksbakken (Kat. 2)

Ekspertens syn

Alexander Kristoff fra Stavanger, sykkelproff i Team Katusha som har vunnet Tour des Fjords to ganger:
"Like som på den fjerde etappen er det også en hard avslutninig i de meget tøffe lokale rundene i Stavanger. Her pleier å komme en litt større gruppe inn til mål enn i Sandnes dagen før. Hvis man har en god dag så har sene angrep på den runden mulighet til å holde helt inn. Tour des Fjords er ikke avgjort før denne siste dagen."

Høydepunkter langs løypen

Den siste etappen i Tour des Fjords starter på Hinna Park like på grensen mellom Stavanger og Sandnes, som sammen danner Norges tredje største tettsted med 210.000 innbyggere. Jåttåvågen, der Hinna Park befinner seg, var et stort industriområde for offshore-industrien fra 1970- til 1990-årene. I løpet av denne perioden ble det bygget 17 betongplattformer i vågen, og nesten 3.000 mennesker jobbet her. I dag er den nyutbyggde Hinna Park regionens business cluster, og mange selskap i oljeindustrien har deres moderne kontorbygg her. Med Stadionparken finnes der også et stort kjøpesenter, og Viking Stadion til den lokale fotballklubben Viking er også en del av Hinna Park.

Før dagens finale i Stavanger sentrum passerer rittet Hafrsfjord og Ullandhaug tre ganger. Hafrsfjord har en viktig plass i Norges historie. Det var her slaget i Hafrsfjord fant sted i 872 og Harald Hårfargre samlet Norge til et rike. Til minne om slaget i Hafrsjord har det blitt satt opp monumentet "Sverd i fjell" i 2983, en bronseskulptur som representerer tre store sverd som er satt ned i svaberget og som har blitt en av Stavangers mest kjente landmerker.

Ullandhaug med det godt synlige telekommunikasjonstårnet er det høyeste punktet i Stavanger med 202 meter over havet. Universitetet i Stavanger, som ble etabliert i 2004, med 10.000 studenter ligger på Ullandhaug, og også Stavanger arkeologisk museum har en avdeling her. Allerede i folkevandringstiden mellom 350 og 550 var der folk bosatt på Ullandhaug. I dag er Jernaldergården, en rekonstruert gårdsanlegg fra denne tide åpen for besøkende.

Bli med på sykkelfesten

  • TV2 sender rittet direkte fra kl. 11:30 til 16:30
  • Start på Hinna Park kl. 12:00, første passering Stavanger ca. kl. 15:00, målgang kl. 16:00
  • Forventet passering (42 km/t): Sandnes kl. 12:15, Åslandsbakken kl. 12:30, Kleppe kl. 12:45, Bryne kl. 12:51, Varhaug kl. 13:33, Nærbø kl. 13:46, Sola kl. 14:44, Sørmarksbakken kl. 14:54, Stavanger kl. 15:07
  • Sjekk her for mer informasjon om hele programmet