Fra Øst til Sør: Dette er den andre etappen fra Risør til Kristiansand

Nydelige hvite trehus, skjærgård og fjorder setter også preg på den andre etappen som starter i vakre Risør og avslutter i Sørlandets hovedstad Kristiansand. Etter den første spurteretappen blir det en velkommen anledning for utbrytere og en hard dag på Gimlekollen for alle som ønsker å være med i kampen om sammenlagtseieren.

Før første gang starter en Tour des Fjords etappe i Aust-Agder: Startskuddet på onsdag, 22. mai vil gå i Risør, som blir det østligste punktet Tour des Fjords har besøkt så langt. Også denne etappen står i tråd med det typiske Sørlands-landskapet som rittet fikk oppleve på den første etappen fra Lindesnes til Grimstad: Hvite trehus, øyer, holmer, skjær og nydelige fjorder. Trehusbyen Risør, også kalt "Den hvite by ved Skagerrak", regnes i dag som en av de best bevarte trehusbyen i Europa. Risør ble kåret til Norges kulturkommune i 2015 og er hvert år vertskap for flere internasjonale festivaler, som trebåtfestivalen - og i 2018 også sykkelfesten som er Tour des Fjords.

Syrefest i Skagerrak

Den kuperte andre etappen forlater Risør sørover rundt Sandnesfjorden og mot nabokommunen Tvedestrand. Småbakker på veien dit vil gi utbrytere en sjanse for å tidlig sette preg på etappen. Tvedestrand er kjent som Bokbyen ved Skagerrak og er et av de mest besøkte turistdistrikter på Sørlandet. Byen har et bygningsmiljø av kulturhistorisk interesse. Her finner man Norges største badepark i Tjenna og lære mer om historien på Næs Jernverk, et jernverk som ble startet i 1665 og nedlagt 1959.

Fra Tvedestrand fortsetter etappen langs den nydelige sørlandskysten på fylkesvei 410 til Arendal, Aust-Agder fylkes administrative senter. Byen begynte å utvikle seg på 1500-tallet og fikk bystatus i 1723. Arendal og kystområdene rundt var et ladested for tømmer fra 1400-tallet, da skip fra Nederland og England hentet ut eikeskogen i området. I flere århundrer var shipping, skipsbygging og tømmerhandel, samt gruvedrift og jernverk, viktig industri i dette området. Hyppig kontakt med utlandet påvirket den lokale kulturen og lokale tradisjoner. I 1880 var Arendal landets største havn målt etter tonnasje. I dag er sterke næringer industri og bergverk, samt forretningsvirksomhet, og om lag 40 prosent av regionen jobber innen andre tjenesteytende næringer.

Kommer tilbake til Grimstad

Etappen fortsetter sørover på fylkesvei 420 til sykkelbyen Grimstad, der den første etappen avsluttet. Dermed kommer rittet inn på omtrent samme løype som dannet avslutningen på dag 1. Gjennom hjembyen til Ibsen, Hushovd og Dag Otto Lauritzen med sine hvite hus, trange gater og smug kjører rytterne motsatt vei til målbyen Kristiansand. Rittet svinger innom Lillesand sentrum før rytterne tar til høyre bort fra kysten inn i landet. Omtrent 70 kilometer før målet venter en av dagens krevende partier med en lang, slag stigning opp mot Birkeland. Deretter følger rittet riksvei 41 og tar en sløyfe innom Vennesla mot Kristiansand.

Kristiansand er Sørlandets hovedstad, og med sine nå 90.000 innbyggere også den største kommunen mellom Oslo og Stavanger. Kristiansand er kjent som «barnas by» og «sommerby», med stor tilstrømning av turister i sommersesongen. Hovedattraksjonen i Kristiansand er uten tvil Kristiansand Dyrepark, som hvert år har over 1 million besøkende og er Norges mest besøkte turistattraksjon.

Fra nabokommunen Birkenes, vil rytterne komme ned langs Sørlandets lengste elv Topdalselva, og kjøre av ved Ryen i Tveit og forbi bydelen Ålefjær, hvor tømmerfløting var en viktig del av sysselsettingen på begynnelsen av 1900-tallet.

Hard avslutning over Gimlekollen

Fylkesvei 452, eller Ålefjærveien som den kalles på folkemunne, fører syklistene inn mot sentrum av byen. Men før de kommer inn i sentrum, tar de turen over Gimlekollen, hvor blant annet Kristoffer Halvorsen, U-23 verdensmesteren fra 2016, har vokst opp. Fra Gimlekollen får syklistene god fart ned mot Universitetet i Agder, som i dag har over 12.000 studenter. Gimlekollen vil være en glimrende anledning for opportunister for å gå for etappeseier og den gule ledertrøyen. Hvis noen lag ønsker å gjøre rittet hardt her så kan det bli en redusert gruppe som ankommer målstreken etter 180 kilometer.

I god fart ned Østerveien kommer rittet da inn i sentrum og Dronningensgate etter å ha passert over Otra. Dronningensgate kjører de helt ned til havneområdet, før de kjører bak fiskebrygga, forbi teater og konserthuset Kilden og opp på Odderøya. Odderøya har i lange perioder vært stengt for allmennheten på grunnen av militær aktivitet, men etter at Odderøya Fort ble nedlagt i 1992, er øya et yndet turmål for byens innbyggere.

Etter snarvisitten innom Odderøya, kjører syklistene hele Østre Strandgate, videre til bydelen Lund, og igjen opp til Gimlekollen. Denne runden kjører syklistene to ganger, før målgang på byens festplass «Tresse», hvor blant annet Christianholm Festning ligger.

Vinneren i Kristiansand vil mest sannsynlig overtar den gule ledertrøyen og være favoritt for sammenlagtseier før den harde siste etappen langs vestkysten fra Farsund til Egersund.