Slik blir Tour des Fjords og Hammer Stavanger 2018

31.10.2017

Slik blir Tour des Fjords og Hammer Stavanger 2018

I forbindelse med Sykkel-VM i Bergen hadde Tour des Fjords invitert samarbeidspartnere og presse til lansering av løypene for Tour des Fjords og Hammer Stavanger 2018.

I 2018 byr den sjette utgaven av Tour des Fjords på tre etapper som strekker seg over Sørlandet og Sør-vestlandet. Rittet starter tirsdag 22. mai på Lindesnes og avslutter i Egersund torsdag 24. mai. Tour des Fjords blir direkte etterfulgt av det nye rittet Hammer Series i Stavanger og Sandnes, fredag 25. til søndag 27. mai.

Hammer er et innovativt nytt format utviklet av Velon og det internasjonale sportsmarkedsføringsselskapet, Infront Sports & Media. Organisert av Tour des Fjords AS under Hammer Series-konseptet, er Stavanger-arrangementet en del av en global rittserie som hvert år skal kåre verdens beste sykkellag. Hammer Stavanger vil tiltrekke seg minimum 10 UCI WorldTour-lag, hvorav minst fem av dem også vil delta i Tour des Fjords. Dette vil gi en ny dimensjon til proffsykling i Norge.

Tour des Fjords 2018 – Debuterer på Sørlandet

Med unntak av at Tour des Fjords i 2013 startet den første etappen fra Valle i Aust-Agder, er det første gangen at rittet arrangeres i Agder-fylkene. TV2’s sykkelekspert og tidligere proffsyklist Dag Otto Lauritzen er fornøyd med at rittet nå forflytter seg sørover. «Artig at sykkelbyen Grimstad blir målby og at det blir 3 dager med sykkelløp på det vakre Sørlandet. Løypene ser veldig åpne ut, ikke for harde, men det er til syvende og sist opp til rytterne hvor tøfft løpet vil bli. Dette gleder jeg meg til», uttaler Lauritzen.

Årets løyper byr på et litt annerledes landskap sammenlignet med tidligere år og rittdirektør Roy Hegreberg, gleder seg til å ta turen til det blide Sørlandet. «Vi er utrolig glade for å komme til den vakre sørlandskysten og utvide den geografiske dekningen av løpet. Vi har fått mange forespørsler fra flere steder i Sør- og Vest-Norge om å få en Tour des Fjords etappe dit. Dette viser hvordan engasjementet rundt Tour des Fjords er og hvor mye dette løpet har utviklet seg i løpet av de fem årene vi har eksistert. Og det betyr mer forutsigbarhet når det kommer til planlegging og et enda større arrangement som har vist seg å være veldig attraktivt for både sponsorer og de største sykkelagene i verden».

Tirsdag 22. Mai 2018 - Etappe 1: Lindesnes > Grimstad (189 km)

Tour des Fjords 2018 starter på Norges sydligste punkt Lindesnes og avsluttes med to lokale runder og målgang i sykkelbyen Grimstad. Som også er hjembyen til de to norske sykkelprofilene Dag Otto Lauritzen (Tour de France-vinner i 1987, olympisk bronsemedaljevinner i 1984) og Thor Hushovd (10 etappeseire i Tour de France, to ganger Tour de France grønn trøye-vinner, og verdensmester i 2010.)

Onsdag 23. Mai 2018 - Etappe 2: Risør > Kristiansand (180 km)

Etappe 2 starter fra Risør og leder sydover over 180 km før vi ender opp i havnebyen Kristiansand. Etappen avsluttes med to lokale runder, som kan være avgjørende for feltet når de skal ta seg opp Gimlekollen.

Torsdag 24. Mai 2018 - Etappe 3: Farsund > Egersund (178 km)

Den siste etappen på 178 km tar rytterne fra Farsund i Vest-Agder og til Egersund i Rogaland. Denne tøffe etappen har flere klatrepartier langs sør-vestkysten, og gir gode muligheter for rytterne å angripe og kjempe om seieren. Den som krysser målstreken først etter de to lokale rundene vil trolig være etterfølgeren til Edvald Boasson Hagen, sammenlagtvinner av Tour des Fjords 2017.

«Tour des Fjords vil være mer åpent og flere ryttere kan henge seg på i kampen om sammenlagtseieren. Løypa blir hardere fra dag til dag, og det vil garantert være spenning helt til siste kilometer», sier Hegreberg.

Hammer Series – En revolusjon innen sykkelsporten

Det andre løpet som arrangeres av Tour des Fjords AS i 2018 er nykommeren Hammer Stavanger, et revolusjonerende lagbasert rittformat. I motsetning til Tour des Fjords, vil rittet foregå i Stavanger og Sandnes alle 3 dager. Hammer-konseptet består av tre ulike konkurranser i rundløyper som gjør det enda mer intenst og publikumsvennlig.

Fredag 25. mai 2018: Hammer CLIMB

Den første etappen består av en løype på 8,5 km som skal kjøres 10 ganger. Løypen har offisiell start i Sandnes der mål for klatreetappen blir på toppen av Skaarlia.

Lørdag 26. mai 2018: Hammer SPRINT

Spurtetappen på dag 2 består av en actionfylt 10 kilometersløype gjennom Stavanger sentrum og Eiganes. Her vil lagene kunne sikre seg poeng for hver gang de passerer målstreken ved Stavanger Forum Expo-området. Også denne løypen skal kjøres 10 ganger, så publikum vil ha mye å se frem til.

Søndag 27. mai 2018: Hammer CHASE

Den siste og avgjørende konkurransen er en lagtempo jaktstart. Løypen har start og mål ved Stavanger Forum, og passerer bl.a Hafrsfjord og Gandsfjord. De ulike startintervallene for lagene bestemmes av sammenlagt poengsum fra de to første dagene. Det første laget med fire ryttere over målstreken blir kåret som vinnerlaget av Hammer Stavanger.

Hammer Series knytter sykkelsporten nærmere fansen enn hva noe annet sykkelritt i Norge har gjort tidligere. Både for publikum langs løypa, så vel som for TV-publikummet. Kortere løyper, live-kameraer, løpsdata fra rytterne i løpet, sykkelfestival med pro-am, barneritt og familieritt er bare noen av fordelene som Hammer Series byr på. Og flere av verdens beste sykkellag inntar Stavanger siste helgen i mai neste år. Deriblant Team Sky, BMC Racing Team, Quick-Step Floors og Alexander Kristoff’s nye lag, UAE Team Emirates, som etter endt sesong takker for seg i Team Katusha-Alpecin.

«Hammer er et spennende konsept som også er nytt for meg» sier mannen som har vunnet Tour des Fjords flest ganger, Alexander Kristoff. «Jeg kjenner veiene i området godt. Alle de tre konkurransene ser ut til å passe meg veldig bra og klatringen ser ikke ut til å være for hard. Laget vårt vil være med å kjempe om seieren» forsikrer han.

Får status som 2.HC-ritt

Torsdag ble det bekreftet at Tour des Fjords 2018 får status som UCI 2.HC-ritt, som er den høyest rangerte kategorien for profesjonelle sykkelritt hos det internasjonale sykkelforbundet UCI. Hammer Stavanger får status som UCI 2.1-ritt. Som standard regel er dette den høyeste kategorien å starte i for nyetablerte ritt.