Hold inn Ctrl-tasten (Cmd på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre teksten. Trykk - for å gjøre den mindre.
Om oss

Om oss

Tour des Fjords er et kategori UCI 2.HC ritt som arrangeres fra 22.–24. mai 2018.

Tour des Fjords er et kategori UCI 2.HC ritt som i 2018 arrangeres for sjette året på rad.

I 2017 ble Tour des Fjords arrangert som et 5-dagersløp. I 2018 vil Tour des Fjords reduseres til 3 dager, og etterfølges av det nye konseptet Hammer Stavanger, som også går over 3 dager. Det blir to unike løp, som følger hverandre. Totalt arrangeres det 6 dager med sykkelfest på sør- og vestlandet.

Tour des Fjords 2018 arrangeres 22.–24. mai i Rogaland og Agder-fylkene. I 2017-utgaven besøkte rittet Sogn og Fjordane for første gang, med start i Balestrand og målgang i Førde. I 2018 er det sørlandet som kan vente seg sykkelfest da rittet starter fra Lindesnes og har målgang i sykkelbyen Grimstad første dagen. På dag to går starten fra Risør til Kristiansand, mens avslutningsetappen starter i Farsund og avgjøres ved målgang i Egersund. Rittet har tidligere besøkt Agder én gang, da første etappen av det aller første Tour des Fjords gikk fra Valle i Aust-Agder til Stavanger. 2018-utgaven byr på et litt annerledes landskap enn tidligere, langs kysten av Aust-Agder og Vest-Agder.

Opp mot 22 lag vil starte Tour des Fjords i 2018, og som følge av at Hammer Race arrangeres like etterpå, vil minimum fem av lagene garantert være World Tour lag. Både Tour des Fjords og Hammer Stavanger vil ha omfattende TV-dekning på TV2, med flere timers sending daglig, samt dekning i flere internasjonale sportskanaler. Med både TdF og Hammer Stavanger står vi overfor noe av det største årlige idrettsarrangementet i Skandinavia.

________________________

Tour des Fjords ble første gang arrangert høsten 2013 og ble en videreutvikling av Rogaland Grand Prix, som hadde vært arrangert av Rogaland Sykkelkrets i perioden 2008-2012. På sterkt initiativ fra tidligere proffsyklist Roy Hegreberg ble Tour des Fjords utvidet fra å være et endagsritt til å bli et etapperitt over flere dager. Tour des Fjords er blant de høyest rangerte rittene i Norge og er rangert som et UCI kategori 2.1-ritt.

Tour des Fjords AS ble stiftet i november 2012 med Stavanger SK og Nordsjørittet AS som er eiere og Roy Hegreberg ble ansatt som daglig leder.

Stavanger Kommune har vært den største offentlige bidragsyteren gjennom de første 3 årene. Alle start- og målsteder har vært med å bidra, samt fylkeskommuner og lokale fond i Ryfylke og Hardanger. I 2016 inngikk Tour des Fjords en 3-årig avtale med TV2 Norge som sikrer TV sendinger frem til og med 2018.

Siden starten i 2013 er det ved siden av proffløpet blitt arrangert turritt hvert år, Tour des Fjords Classic. Samt barneritt for barn mellom 2 og 12 år ved alle start- og målsteder.

I 2015 og 2016 ble det arrangert Peloton Sykkelstart ved Stavanger Forum. Peloton er TV2 sitt kick-off foran sykkelsesongen og er et samarbeid mellom Tour des Fjords, Stavanger Forum, Nordsjørittet og TV2. Opptakene fra Peloton ble senere vist på TV2. Peloton hadde et opphold i 2017 og er ventet tilbake i 2018.

Rittet utvidet med enda et fylke og besøkte Sogn og Fjordane for første gang i 2017. I 2018 flytter vi oss ned til Agder-fylkene for første gang siden starten i 2013.


> 2013
Tour des Fjords ble arrangert som et tredagersritt med 4 etapper. Etappene gikk fra Valle i Aust-Agder til Stavanger første dag, én etappe i Ryfylke dagen etter og de to siste etappene ble kjørt i Stavanger-regionen, hvorav den ene etappen var en lagtempo. I 2013 var det 17 lag med 8 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Sergey Chernetskiy.

Resultater 2013

> 2014
Tour des Fjords ble utvidet til et femdagersritt og gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Ryfylke og ned til avslutning i Stavanger regionen. I 2014 var det 20 lag med 6 ryttere på hvert lag på start i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Alexander Kristoff.

Resultater 2014

> 2015
Rittet ble videreutviklet og gikk fra Bergen, Hordaland via Hardanger, Haugalandet, Sunnhordaland, Ryfylke og ned til avslutning i Sandnes og Stavanger. I 2015 var det 21 lag med 6 ryttere på hvert lag i Tour des Fjords. Rittet ble vunnet av Marco Haller.

Resultater 2015

> 2016
144 ryttere fordelt på 24 lag stilte på starten i Os i 2016. Blant disse var World Tour lagene Team Katusha, BMC Racing Team, IAM Cycling og Tinkoff. Rittet hadde målgang i Bergen på første etappe, før det gikk videre til Stord og Odda i Hardanger. Starten gikk fra Ulvik på tredje etappe før målgang i Suldalsosen. Rittet ble avsluttet i solskinnet i Stavanger og Sandnes på de to siste etappene. Sammenlagtvinner i 2016 ble Alexander Kristoff, som også tok 3 etappeseiere.
Rittet ble sendt på TV2s hovedkanal, samt ved flere internasjonale sportskanaler. Econ gjennomførte en ringvirkningsstudie av rittet og det var minimum 92000 tilskuere langs løypa på de 5 etappene.

Resultater 2016

> 2017
Tour des Fjords 2017 bestod av 5 spennende etapper gjennom spektakulær natur fra dype fjorder til høye fjell, fossefall og strandlinje, og yrende folkeliv i by og bygd. Starten gikk fra Balestrand til Førde i Sogn og Fjordane, som er det lengste nord rittet har har vært. Videre gikk turen gjennom flere steder i vakre Hardanger før målgang i Kopervik på Karmøy på 3. etappe, før de to avsluttende rundene i Stavanger-regionen de siste to dagene. 20 lag deltok og blant World Tour-lagene kunne vi finne Team Dimension Data, Lotto NL-Jumbo og Sunweb på startstreken. Rittet ble sendt på TV2s hovedkanal og hadde en seerandel på ca 30%. Det var også det første året at Team Katusha og Alexander Kristoff ikke deltok. Rittet ble vunnet av Edvald Boasson Hagen.

Resultater 2017